طه حسین

نوشته شده توسط:آقا معلم | ۰ دیدگاه

طه حسین از مشاهیر نابینا

طه حسین در ( 14 ) نوامبر 1889 م در مصر متولد شده است . در سن سه سالگی به بیماری تورم چشم مبتلا گردیده و نابینا گشته است . تحصیلات ابتدایی او در مدرسه دهکده برای فرا گرفتن قرآن آغاز گردید . در سال 1902 پدرش او را به دانشگاه الازهر فرستاد . در آنجا به تحصیل زبان عربی و ادبیات  و تمدن اسلامی و حکمت الهی پرداخت و در سال 1912 ناگزیر شد الازهر را بدون گرفتن هیچ گونه مدرک علمی ترک کند . استادان او چنین قضاوت کردند که اعطای دیپلم به کسی که طبع چنان سرکش و خود رای دارد کار خطرناکی است . وی با روز نامه نگاری اولین فعالیت خود را آغاز کرد سپس به دانشگاه مصر وارد گردید و پایان نامه مشهور و ممتاز خود را درباره شاعر فیلسوف بنام " ذکری ابی العلاء " نوشت . در سال 1914 دانشگاه اورا مامور مطالعات علمی نمود و به فرانسه فرستاد.سالهای اول جنگ را ابتدا در شهر "مونپولیه" و بعد در پاریس گذرانید .در انجا به تحصیل زبانهای لاتین و یو نانی پرداخت و لیسانسیه در ادبیات شد و سپس به اخذ دیپلم در تحصیلات عالی نائل آمد و پایان نامه تحصیلی خود را که در باره ی اصول عقاید اجتماعی "ابن خلدون" به نام " فلسفه اجتماعی ابن خلدون" نوشته بود در سوربن گذرانید.در سال 1917 با دختر محصلی که با او در سوربن تحصیل می کرد ازدواج نمود و دارای یک پسر و یک دختر شد...

در سال 1919 طه حسین به مصر برگشت و به سمت استادی دانشکده ادبیات منسوب کردید و فعالیتهای روزنامه نگاری خود را تعقیب کرد. در سال 1932 به ریاست دانشکده ادبیات " دانشگاه قاهره " انتخاب شد ولی چون در اوامر دیکتاتوری ملک فواد اول مقاومت می کرد و با دستور های او مخالفت می ورزید از خدمت بر کنار شد. در سال 1936 به مقام سابق دوباره منصوب گشت. در سال 1942 به مقام معاونت وزارت فرهنگ برگزیده شد و سپس ریاست دانشکده اسکندریه به او محول گردید و آن را تاسیس کرد. در سال 1950 وزیر فرهنگ شد. وتعلیمات مجانی دوره مقدماتی و ابتدایی و متوسطه را بر قرار کرد و سپس به تاسیس دانشگاه "آسیوت" (ناحیه در مصر علیا ) پرداخت .علاوه بر این ،تاسیس انیستیتوی تحصیلات اسلامی در مادرید و ایجاد کرسی در شهر "نیس" و تاسیس مدرسه زبانهای مختلف در قاهره از اموری است که تحت توجهات او انجام گرفت . در سال 1955 به ریاست انجمن رجال ادب مصر انتخاب گردید و در سال 1956 به عضویت شواری عالی ادب و هنرهای زیبای مصر منصوب شد و به عضویت فرهنگستان مصر و فرهنگستان ادبی پاریس و فرهنگستان تاریخی مادرید پذیرفته شد.
طه حسین عضو فرهنگستان های مایانس(آلمان) ودمشق و طهران و بغداد و رم نیز بوده و به اخذ دیپلم دکترای افتخاری دانشگاهای مونپولیه، لیون ،آتن ، رم ،اکسفورد و مادرید نائل آمده است.
امتیازات و مدال ها و نشانها : دارنده مدال های متعدد از دولت مصر،لبنان ،سوریه ، عراق ، فرانسه ، اسپانیا ، بلژیک ، یونان است.
از آثار او کتاب مشهورش که " روزها " نام دارد به بیشتر از 12 زبان از جمله فرانسه و انگلیسی ،آلمانی ، ایتالیایی ، اسپانیولی ، روسی ، فارسی ، چینی و غیره ترجمه شده است.
آثار متعدداش متجاوز از 40 جلد می شود. از جمله نوول های بسیار و مطالعات های اجتماعی و ادبی مختلف را می توان نام برد و انتقادهای تاریخی . و نیز او را ترجمه های متعدد است :از جمله از یونانی قدیم " سوفکل " و از زبان فرانسه ترجمه بعضی از آثار راسین و آندره ژید دوست عزیز او بود آثاری دارد .کتاب" اینده تعلیم و پرورش در مصر " او به زبان انگلیسی ترجمه شده و در آمریکا انتشار یافته است.
نام طه حسین مکرر برای جایزه نوبل پیشنهاد شده است. طه حسین هر هفته در الجمهوریه مهمترین روزنامه مصر مقالاتی می نگاشت و در دانشگاه تدریس می کرد. وی کتابی در مورد دمکراسی تالیف کرده است.

نوشته شده توسط:

زندگی با امید [email protected]

با تشکر از این دوست عزیز
 

    هیچ نظری تا کنون برای این مطلب ارسال نشده است، اولین نفر باشید...